Gif in de natuur... Jakkes!

In de industrie wordt nog teveel gerommeld met gif en afval als de toezichthouders even de andere kant op kijken. Daarbuiten zijn er nog te veel aso's die van alles dumpen, waar ze van af willen, zonder op de consequenties te letten. Maar er is ook legaal gebruik van gif in de landbouw en zelfs in de 'beschermde' natuur (incl. Natura 2000 gebieden!) en wel voor onkruidbestrijding! Van de overheid mogen landbouwers en natuurbeheerders het beruchte middel RoundUp (glyfosaat) gebruiken voor bestrijding van ongewenste flora, als ze dat nodig achtten. Er worden wel eisen gesteld, zoals de certificering van de gifspuiters, maar in de praktijk is dat een wassen neus van een cursus van een paar dagen.

Zelfs een natuurbeschermer als Natuurmonumenten gebruikt 'beperkt' gif voor de bestrijding van onkruid en exoten. Weliswaar wordt er 'slechts' een paar liter per hectare gebruikt, maar wat mij betreft zijn dat een paar liter te veel.

Een aantal gemeenten die jaarlijks duizenden liter onkruidbestrijdingsmiddelen op de trottoirs spoten, zijn daar inmiddels van teruggekomen en gebruiken gasbranders of stoom om gras tussen de bestrating te bestrijden. Maar er zijn nog genoeg gemeenten die gewoon door spuiten.

Voor particulier gebruik is het verboden, nadat op 15 september 2011 de Tweede Kamer een motie van GroenLinks aannam om glyfosaat in Nederland te verbieden voor niet-commerciële doeleinden.

Ik heb het zelf ook een jaar of 2 gebruikt voor behandeling van de stobben van afgezaagde Am. vogelkers. Daarna werd het verboden, maar in feite was het een opluchting toen we het niet meer mochten gebruiken. Cursussen voor het behalen van een certificaat voor legaal gebruik waren niet direct voorhanden c.q. werden niet aangeboden. Maar het dwong ons om te kijken naar alternatieve methoden zonder gif. En die bleken volop aanwezig, maar weggezakt door het 'gemak' om met gif te werken.
De alternatieven voor RoundUp worden uitgebreid behandeld in het artikel over de Bestrijding van exoten.

Glyfosaat is zonder meer giftig, maar niet direct dodelijk. Het tast in dierexperimenten diverse organen aan en de effecten zijn soms nog na meerdere generaties zichtbaar. Vergroeiingen bij amfibieën (meer poten dan normaal) en problemen met de voortplanting bij deze diergroep zijn ook een gedocumenteerd verschijnsel.
Maar waarom blijven we het toch gebruiken? Het “gemak” speelt een rol, maar de lobby van de industrie die steeds weer onderzoeken onder de tafel schoffelt, is ook van invloed. De belangen in de landbouw, waar zelfs productiegewassen ontwikkeld worden die “RoundUp bestendig” zijn (door genetische manipulatie), geeft aan hoe groot de belangen zijn. De overheid komt wel met selectieve richtlijnen, maar die betreffen hoofdzakelijk het product, maar niet de schadelijke afbraakproducten die in het grond- en oppervlakte water terechtkomen. Ook niet-afgebroken glyfosaat is inmiddels in de meeste (natte) natuurgebieden aan te tonen en is voor de waterwinning steeds moeilijker te verwijderen, om het water geschikt te maken voor menselijke consumptie.

Zie o.a. de publicatie van Greenpeace in juli 2012, Giftig Roundup nog jaren toegestaan op schoolpleinen en stoepen. Nooit gehoord van bestrijding met bv. stoom?

Ook rond het huis zijn er alternatieven voor gif. In de borders in de tuin kan je beter regelmatige schoffelen en onkruid uittrekken dan met gif spuiten. Gras tussen de tegels van paden en terrassen kan effectief bestreden worden met bv. schoonmaak of 'witte' azijn (sterker dan consumptie azijn) die met 1 of 2 delen water op het gras (of preventief) aangebracht wordt waarna het na enige tijd met de bezem verwijderd kan worden.

In deze tijd van “instant gratification” (directe beloning of resultaat) moeten we bij sommige middelen ons beter bewust zijn van de consequenties op langere termijn en slim of hard werk laten prevaleren boven de makkelijke en snelle oplossing.

Wees niet giftig maar duurzaam in de natuur (en daarbuiten).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten